Ondertoezichtstelling & Uithuisplaatsing

Ondertoezichtstelling (ots)
Als een ouder de zorg voor zijn kind(eren) niet meer aankan en de ontwikkeling van het kind komt in gevaar, dan kan de kinderrechter het kind onder toezicht stellen.

Het gezag van de ouders wordt in dat geval beperkt. De rechter geeft alleen toestemming voor een ots als daarom gevraagd wordt. Een ots kan verzocht worden door de (pleeg)ouders, de verzorger / opvoeder (geen ouder), Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en officier van justitie.

Uithuisplaatsing (uhp)
In principe blijft het kind tijdens de ots thuis wonen. Als het voor de verzorging en opvoeding van het kind noodzakelijk is, kan de gezinsvoogdijinstelling of RvdK de rechter verzoeken om het kind uit huis te plaatsen. De rechter bekijkt of uhp nodig is en bepaalt hoe lang die mag duren. Het kind komt dan in een tehuis of pleeggezin.

Loth Rupert advocaten adviseert u altijd een advocaat in te schakelen. De praktijk wijst uit, dat er in de overgelegde stukken (rapporten Raad voor de kinderbescherming, Hulpverleningsplannen etc.) nog wel eens onwaarheden staan. Ook worden bepaalde situaties niet in de juiste context geplaatst of niet voldoende genuanceerd. Uw advocaat kan de rechter hierop wijzen. Vaak lukt het uw advocaat de rechter aan haar of zijn zijde te krijgen.

Neem contact met Loth Rupert advocaten op als een OTS of UHP dreigt of al een verzoek is ingediend. Dan kunnen we samen de mogelijkheden en onmogelijkheden bespreken. Het is een onzekere situatie voor u en uw kind(eren), in het bijzonder omdat u vaak met meerdere instanties te maken krijgt. Het is dan heel prettig te weten dat u er niet alleen voor staat.

Bel ons direct

Heeft u vragen of wilt u advies over uw zaak? Wij beantwoorden al uw vragen.

Stel uw vraag

Bekijk ook onze andere rechtsgebieden:

Of ga terug naar onze homepagina

Dit bericht is geplaatst in Rechtsgebieden. Bookmark de permalink.